Családi digitalizáció? Mutatjuk, hogyan tedd a leghatékonyabban!

Google Workspace, korábbi nevén G Suite megkönnyíti a munkatársak közötti online kollaborációt

Ezek lesznek a Google Family Link leghasznosabb funkciói 2023-ban

Az elmúlt években rengeteget beszéltünk a digitalizációról, amit leggyakrabban az üzleti élethez és a vállalatfejlesztéshez kötnek. Pedig a digitális átállás nemcsak a munkahelyeken, hanem az emberek magánéletében is egyre jobban jelen van. Mivel a digitális élet 2023-ban már mindenki számára megkerülhetetlenné vált, nagyon fontos, hogy a felhasználók ne csak egyénileg, hanem családi szinten is szervezzék az eszközeiken lévő identitásokat. Ezt felismerve a vezető szoftvergyártók újabbnál újabb erre kifejlesztett funkciókkal jönnek ki, a tempó pedig csak gyorsulni fog. Ennek tükrében mindenkinek azt javasoljuk, hogy kezdjen el már most tudatosan foglalkozni az új eszközbeállítások nyújtotta lehetőségekkel, mert már a közeljövőben nagy lemaradással számolhat az, aki nem veszi figyelembe ennek fontosságát.

Ebben a cikkben a családi digitalizáció lépései mellett bemutatunk pár praktikus beállítást is, ami senki figyelmét nem kerülheti el 2023-ban!

Kényelmesebb a családi élet, ha okosan kezeljük digitális eszközeink fiókbeállításait

Az elmúlt években a háztartásokban is népszerűvé váltak a különböző streaming-, online- és felhőszolgáltatások, azonban a platformok és hozzájuk tartozó fiókok kezelése egyre bonyolultabb feladatnak bizonyul. Általánosan elmondható, hogy sajnos sok szolgáltatás esetében átláthatatlanok a jogosultságok és hozzáférések. Erre az alapvető problémára kínál megoldást a legtöbb rendszerben már elérhető családi csoport létrehozása, ami a háztartáson belüli élet közös digitális szervezésén kívül számos egyéb praktikus beállítással könnyítheti meg a felhasználók mindennapjait. A Google esetében ez a beállítás a Google Family Linken keresztül érhető el, ami egy kiváló eszköz a családon belüli egészséges digitális szokások kialakítására.

A Google Family Link segít a családon belül kialakítani az egészséges digitális szokásokat

A Google Family ma már nem csupán egy szülői felügyeleti eszköz

A Google Family Linkre a legtöbben egy online szülői felügyeleti eszközként tekintenek, pedig a legújabb fejlesztései már jóval túlmutatnak ezen. Bár a beállítás számos ellenőrzési lehetőséget biztosít a gyermekek telefonjaihoz, egyéb praktikus funkciókat is magába foglal.

A Google Family Link-el a felhasználók bizonyos fiókoknak jóváhagyhatják és letilthatják a Google Play alkalmazások telepítését. Az Android Family Link továbbá megmutatja, mennyi időt töltenek a gyerekek az eszközökön, sőt az is látható, milyen alkalmazásokat használtak, melyekre napi limit is beállítható. A „lefekvés” beállításával megszabható, hogy a fiók mennyi ideig használhatja az eszközt, ami ezután a megadott időben zárolja magát. Ezek mellett a Family Link biztonsági eszközként is működik, amivel láthatjuk a telefon vagy tablet helyzetét. Ezek tudatában nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az előttünk álló években A Google Family már nemcsak egy „nice to have” eszköz lesz, hanem egy olyan funkció, ami nélkül veszélybe kerülhet az adatbiztonság és nagyon nehéz lesz kiigazodni a digitális létben.

Google Workspace, korábbi nevén G Suite megkönnyíti a munkatársak közötti online kollaborációt

25 GOOGLE WORKSPACE TIPP CÉGVEZETŐKNEK, SZAKÉRTŐKNEK

Mutatjuk, milyen hibába ne ess a digitális identitások kezelésében

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a családok elkövetnek, hogy a különböző eszközöket egy identitással kezelik. Ilyenkor általában a szülők a saját fiókjukkal jelentkeznek be a háztartásban lévő okostelefonokra, számítógépekre, tabletekre, aminek következtében a gyerekek nemcsak a fényképeikhez és levelezésükhöz férhetnek hozzá, hanem olyan érzékeny információkhoz is, mint az online boltokba való belépések vagy bankkártyaadatok. És bár sok szülő már rájött arra, hogy a képernyőidő korlátozásával befolyásolható az eszközön töltött idő, arra azonban nincs rálátásuk, ezalatt milyen tartalmakkal találkoznak gyermekeik. Szerencsére erre a problémára a vezető szoftvergyártók már rájöttek, amit új fejlesztésekkel igyekeznek orvosolni. A Google Family rendszere a kiskorúakat másként kezeli, így az életkorhoz hozzá lehet kötni a különböző védelmi szinteket is.

Nagy hiba, ha a családok a különböző eszközöket egyetlen identitással kezelik

Új év, új eszközök – Ne kapkodd el a beállításokat!

Ha új év, akkor új eszközök! Az ünnepi időszakban az okoseszközök felnőttek és gyerekek körében egyaránt népszerű ajándéknak számítanak. Ám nagyon fontos, hogy mielőtt használatba vennénk az új készülékeket, alaposan gondoljuk át a beállítási lehetőségeket, hiszen rengeteg bosszúságot okozhat egy rosszul konfigurált fiók vagy téves mentési beállítás. Az új eszközök beállításakor akár 25-30 kattintást is el kell végezni, ami sokszor kényelmetlen és időigényes feladat, mivel jelszavakat kell előkeresni, új fiókokat létrehozni stb. Azonban aki veszi erre a fáradságot, az biztos lehet abban, hogy maximális hatékonysággal használja ki új készüléke funkcióit.

Az okostelefonokat is érdemes figyelmesen beállítani az első indítás során.

Ezek a beállítások lesznek a Google Family Link leghasznosabb funkciói 2023-ban

Közös előfizetések kezelése – A havidíjas streaming- és felhőszolgáltatások elterjedésével az előfizetések kezelése nagyon fontossá válik. Ráadásul ma már a legtöbb alkalmazást is meg kell vásárolni, így költségoptimalizáció szempontjából abban az esetben maximalizálható a megtérülés, ha ezeket az előfizetéseket többen is használják. A közös Google Family fiókon belül a fizetős szolgáltatások biztonságos megosztása egyszerűen megoldható.

Közös felhőtárhely vásárlása – Az utóbbi években a magánszemélyek körében is rendkívül népszerűvé váltak a felhőtárhely előfizetések, hisz a fotók, üzenetek, feljegyzések ezáltal eszköztől függetlenül elérhetők, bárhol és bármikor. Az egyéni tárhelyelőfizetések azonban egy 4-5 fős család esetében már komoly költséget jelenthetnek. A Google Family Linken keresztül lehetőség van bármely felhasználó által megvásárolt tárhely megosztására a csoportban lévő tagokkal.

Családi kommunikáció – A Google Family Link a közös online kommunikációt is megkönnyíti és új élményt nyújt a családi élet szervezésében. A családi fiókon belül üzenetek küldésére, egymás felhívására, csoportos chatre, valamint videochatre egyaránt lehetőség van.

Vásárlási korlátozások beállítása – Az elmúlt években nemcsak az online szolgáltatások, de sajnos a kiberbűnözők is rengeteget fejlődtek. A csalások célkeresztjében sokszor a fiatalkorúak állnak, mivel ezek a felhasználók még nincsenek tisztában az online vásárlások veszélyeivel. A Google Family csoportban a szülők egyszerűen kezelhetik a felhasználók fizetési beállításait, a gyerekek fiókjainak esetében pedig lehetőség van a fizetések teljes korlátozására is.

Lokáció megosztása – A Google Family Link rendelkezik geolokátor funkcióval, aminek köszönhetően a család tagjai a nap bármely szakában figyelemmel követhetik, ki merre jár. Ez a beállítás rendkívül hasznos, hisz így a szülők anélkül tudhatnak gyermekeik hollétéről, hogy felhívnák őket, ezzel pedig nem csupán aggodalmat, de jelentős időt is megspórolhatnak.

Tudj meg többet a Google felhőszolgáltatásai által nyújtott lehetőségekről!

Töltsd ki az űrlapot és küldjük is az e-bookot!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

BIZTONSÁG A FELHŐBEN (E-BOOK)

Ebben az ebookban körbejárjuk az elmúlt évek informatikai változásait, a modern munkavégzésből adódó új kihívásokat, valamint azt, hogy a felhőrendszerek miként tudják megteremteni a vállalatok IT biztonságát. Emellett igyekszünk hasznos gyakorlati tanácsokat is adni, melyek segítségével egyszerűen csökkenthetőek az adatbiztonsági kockázatok.