Miért van a vállalkozásodnak szüksége vCIO-ra?

Miért van a vállalkozásodnak szüksége vCIO-ra?

Navigáld könnyedén céged a digitalizáció útján külső IT igazgató segítségével!

Az üzleti világ az elmúlt években dinamikus változásokon ment keresztül, melynek jelentős részét a technológiai fejlődés képezte. Ebből adódóan az informatikai döntések napjainkban már meghatározó szerepet töltenek be a vállalatirányításában és a versenyképesség növelésében. Azonban azt tapasztaljuk, hogy számos hazai KKV még nem fedezte fel az informatika stratégiai szerepét és az IT döntéseket még mindig olyan vezetőkre bízza, akik nem rendelkeznek megfelelő szaktudással vagy kellő rálátással a cég üzleti folyamataira. Ebben a blogcikkben azt szeretnénk megmutatni, miként segítheti a vállalatok üzleti eredményeit egy külső IT igazgató bevonása. Emellett megmutatjuk azt is, hogyan hozhatók összhangba az üzleti célok és az IT stratégia a vCIO segítségével és miként teremthet valódi versenyelőnyt ezáltal a cégeknek.

A technológiai fejlesztés már nemcsak luxus, hanem elengedhetetlen eszköz az üzleti eredmények javításában

A legtöbb cégvezető tudja, hogy egy vállalkozás irányítása összetett feladat, amely számos különálló területet foglal magában. Éppen ezért már egy 20-30 fős KKV esetében is markánsan elkülönülnek egymástól a működés főbb területei, amiket jellemzően hozzáértő és tapasztalt vezetők irányítanak. Ilyen területek az üzletfejlesztés, az operatív feladatok, a gyártás vagy projektigazgatás, a pénzügy és a HR. Az IT igazgatás azonban a legtöbb esetben olyan vezetők kezében van, akiknek nem az informatika az elsődleges szakterülete, ennek pedig gyakran az a következménye, hogy az informatikai döntések nem kapcsolódnak hatékonyan a vállalat által kitűzött üzleti célokhoz.

De vajon mi lehet annak az oka, hogy éppen az IT döntéshozatalt hanyagolja el a vezetés, ami a vállalaton belül szinte minden más területre hatással van?

IT menedzsment szolgáltatás cégekne

Ez egyrészről adódhat abból, hogy sok vezető még évtizedekkel korábban kezdte a karrierjét, így egészen más technológiai körülmények között szerzett tapasztalatot és nem rendelkezik átfogó informatikai ismeretekkel. Egy másik ok lehet, hogy számos vállalatnak csak rövid távú céljai vannak, amelyekhez az IT fejlesztések látszólag nem kapcsolódnak közvetlenül, így visszafogják az informatikával kapcsolatos befektetéseket. Továbbá abból is adódhat, hogy az IT beruházások gyakran nagy költségekkel járnak, így azok a cégvezetők, akik nem látják át az informatikai fejlesztések hosszú távú üzleti előnyeit, igyekeznek minimalizálni az IT területen jelentkező kiadásokat. Sokszor pedig szimplán az IT és az üzleti részlegek közötti kommunikációs hiány miatt fordul elő az, hogy a cégvezető nem érti pontosan, hogy az informatika milyen hatással van az üzleti folyamatokra és ebből adódóan elhanyagolja az IT-val kapcsolatos döntéseket.

Többek közt ezen okok miatt is rendkívül fontos egy külső IT Igazgató bevonása a hazai vállalkozások életébe, hiszen ők nemcsak a technológiai aspektusokat értik, de képesek elősegíteni az üzleti célokhoz való kapcsolódást is. Ennek eredményeként segíthetnek áthidalni a kommunikációs szakadékot, kidolgozni a hosszú távú IT stratégiát, és biztosítani, hogy az informatikai döntések harmonizáljanak a vállalati célokkal.

Ki is pontosan a vCIO?

A vCIO a Virtual Chief Information Officer rövidítése, azaz Virtuális Informatikai Igazgató, aki a vállalat informatikájának stratégiai szemléletű vezetésre összpontosít. A “virtuális” szó arra utal, hogy míg a nagyobb vállalatoknál a CIO szerepet egy vállalaton belüli vezető látja el, a vCIO egy vállalaton kívüli szakértő, aki virtuálisan segít mindazzal, amivel egy fizikailag jelenlévő CIO is foglalkozna. Egy jó informatikai igazgató a stratégiai tervezés mellett a konkrét IT célokat, a költségvetés tervezését, valamint a vállalkozás és az üzleti környezet technológiai változásait is figyelembe veszi és koordinálja. Fontos azonban, hogy a vCIO-t ne keverjük össze az IT tanácsadóval. A legfontosabb különbség köztük, hogy míg az IT tanácsadó a mindennapi működéssel foglalkozik, a vCIO a stratégiára és vezetésre összpontosít.

Az IT igazgató tehát az üzleti célok mentén biztosítja a vállalat informatikájának működését, ami által versenyelőnyt teremt a cégeknek.

Csökkentse költségeit és optimalizálja üzleti folyamatait professzionális IT menedzsment szolgáltatásunkkal

Ma már szinte minden hazai cégnek szüksége van IT igazgatóra

A technológia rohamos fejlődésével és a vállalkozások növekedésével a hazai cégeknek is egyre nyilvánvalóbb lesz a vCIO szükségessége, különösen akkor, ha az üzleti siker és a további is növekedés a cél. Egy jó IT igazgató nemcsak informatikai szaktudással rendelkezik, de a cégvezetést is átlátja és tisztában van az üzleti trendekkel. Ezáltal a vállalat informatikai fejlesztéseinek megtervezése mellett, azt is segít kiválasztani, hogy milyen új technológiákba fektessen be a vállalat. Körültekintően meghozott döntésekkel egy jó IT igazgató jelentős profitot termelhet a vállalatnak, azonban egy belső CIO fizetése sok esetben így sem fér bele egy KKV költségvetésébe. Ebben az esetben a legjobb megoldás egy vCIO, tehát külső IT igazgató megbízása, aki ugyanazokat az előnyöket kínálhatja a cégeknek, mint egy hagyományos CIO, a költségek töredékéért. A vCIO ráadásul a kapacitását tekintve is rugalmas, így aktívan támogatja a vállalat munkáját amikor csak szükség van rá.

Milyen feladatai vannak egy IT igazgatónak?

1. IT stratégia megalkotása a vállalat üzleti céljaival összhangban

Egy vállalat életében fontos szerepe van a célkitűzéseknek, mikor a menedzsment eldönti és megtervezi, hogy az elkövetkező időszakokban milyen jellegű fejlesztései és beruházásai legyenek a cégnek. A digitalizáció korában biztosak lehetünk abban, hogy a bármilyen fejlesztésről is legyen szó, az valamilyen szempontból kötődni fog az informatikához is. Ebből következik, hogy valakinek már a tervezés fázisban látnia kell, hogy adott beruházás milyen IT infrastruktúrát igényel és ez milyen költségekkel jár, hogy ennek tükrében készüljön az ütemezés és a pénzügyi tervezet. Máskülönben az informatika nem fogja tudni 100%-osan támogatni a vállalkozás új fejlesztéseit, ami rontani fogja az üzleti hatékonyságot.

2. Proaktív IT tanácsadás

Egy jó IT igazgató proaktívan támogatja a vállalatot azáltal, hogy olyan új technológiai megoldásokat javasol a többi vezetőnek, ami megkönnyíti a munkájukat. Mivel az informatika rohamosan fejlődik, így érthető, hogy egy pénzügyi, vagy operatív területen lévő vezető nem tudja figyelemmel követni a folyamatos technológiai változásokat. A vCIO feladata, az hogy kövesse az informatikai megoldások változását és időnként javaslatot tegyen az elavult, vagy nem költséghatékony rendszerek lecserélésére. Ezek olyan előremutató IT megoldások, amik értéket teremtenek és kiemelkedővé teszik a céget.

Proaktív IT tanácsadás
3. IT infrastruktúra tervezett karbantartása

Az IT igazgató a vállalkozás teljes informatikai infrastruktúrájának felelőse, aki figyeli a rendszerek és eszközök állapotát és meghatározza azok cseréjét vagy karbantartását. Ez nem összekeverendő a napi szintű üzemeltetéssel és karbantartással, amit az IT szolgáltató végez. A vCIO az IT infrastruktúra felügyeletét is tervszerűen és az üzleti stratégiát figyelembe véve végzi. Ennek célja, hogy minél kevesebb meglepetés érje a vállalatot, hiszen azt már tapasztalatból tudjuk, hogy ami sürgősen kell, az mindig sokkal drágább lesz a cégnek. Az IT igazgató képes fél, vagy akár egy évvel előre látni, hogy milyen eszközök és rendszerek szorulnak majd javításra, vagy cserére, így a cégnek pénzügyileg is van ideje felkészülni a nagyobb beruházásokra, mint például egy szerver csere.

4. IT biztonság megteremtése

Ugyanúgy, ahogy egy vállalat fizikai vagyontárgyait is őrizni kell, úgy a cégek adatvagyonának biztonságáról is fontos, hogy egy szakértő felelős gondoskodjon. Ráadásul egy adathalász vagy zsarolóvírus támadás ma már jóval nagyobb károkat tud okozni a vállalkozásoknak, mint egy fizikai vagyontárgy eltulajdonítása. Ebből adódik, hogy ma már a KKV-knál is egyre nagyobb hangsúlyt kap az IT biztonság, aminek megtervezése és megvalósítása szintén az IT igazgató feladata. Ebbe beletartozik az is, hogy folyamatosan figyeli a vállalat biztonsági réseit és a más cégeknél jelentkező támadásokat is és ez alapján felhívja a menedzsment figyelmét, az esetleges veszélyekre és megoldásokat javasol ezek megelőzésére. A vCIO feladata továbbá, a munkatársak tudatos képzése annak érdekében, hogy minél biztonságosabban és hatékonyabban kezeljék a vállalat IT rendszereit.

5. IT üzemeltető kiválasztása és felügyelete 

Az IT igazgató segít kiválasztani azt az IT üzemeltetési szolgáltatót, aki megfelelő kiszolgálást nyújt, hogy a vállalat IT infrastruktúrája folyamatosan és jó minőségben működjön. Ezenfelül felügyeli a munkájukat és szükség esetén irányítja őket, ezáltal is leveszi a terhet a cégvezető válláról.

Az iSolutions vCIO szolgáltatásával Te is jelentős lépéseket tehetsz a siker és a hatékonyság felé

Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretnék, hogy vállalkozásuk informatikai stratégiája összhangban legyen az üzleti célokkal, akkor itt az ideje, hogy megtedd a következő nagy lépést egy virtuális IT igazgató bevonásával! Az iSolutions tapasztalt és elhivatott vCIO szakemberei személyre szabott megoldásokkal segítenek a technológiai döntésekben, az IT stratégia tervezésében és a versenyelőny megszerzésében.

Lépj kapcsolatba velünk még ma, és tedd hatékonyabbá vállalkozásod informatikáját!

Töltsd ki az űrlapot és küldjük is az e-bookot!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

BIZTONSÁG A FELHŐBEN (E-BOOK)

Ebben az ebookban körbejárjuk az elmúlt évek informatikai változásait, a modern munkavégzésből adódó új kihívásokat, valamint azt, hogy a felhőrendszerek miként tudják megteremteni a vállalatok IT biztonságát. Emellett igyekszünk hasznos gyakorlati tanácsokat is adni, melyek segítségével egyszerűen csökkenthetőek az adatbiztonsági kockázatok.