Megfizethető űrtechnológiával fejlesztjük ügyfeleink informatikáját!

Google Workspace, korábbi nevén G Suite megkönnyíti a munkatársak közötti online kollaborációt

Itt az idő, hogy a hazai kkv-k is kiaknázzák Elon Musk Starlink technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. A jó hírünk az, hogy ennek hamarosan vége: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami már a közeljövőben is nagy hatással lehet a hazai távközlési piacra.

Mi az a Starlink?

Az Elon Musk által alapított SpaceX világméretű műholdas projektje a Starlink egy szatellit alapú internet szolgáltatás, ami a világ olyan részein nyújt internethozzáférést, ahol a hagyományos infrastruktúrák hiányoznak. Bár a projekt jelenleg még tesztelések alatt áll, de már most többezer felhasználót szolgál ki világszerte, a szolgáltatás elérése pedig folyamatosan bővül, ahogy egyre több szatellit kerül földkörüli pályára. A szakemberek azt jósolják, hogy amennyiben a Starlink elég nagy sávszélességet tud biztosítani, belátható időn belül versenyképes lehet akár a piacvezető internetszolgáltatókkal szemben is.

Hamarosan már nem a vakszerencse dönti el az otthoni és céges internet-hálózatok megbízhatóságát

Az elavult internethálózat több, mint egy bosszantó körülmény. A cégek számára a frusztráción túl komoly veszélyt jelent a vállalkozások működésre is. Az instabil kapcsolatból következő lassú ügyintézés, információvesztés, a kommunikációs nehézségek és a helyzetből adódó munkahelyi stressz ugyanis jelentősen visszaveti a vállalatok hatékonyságát és versenyképességét. Magyarországon eddig gyakorlatilag csak a cégek szerencséjén múlt, hogy rendelkeznek-e megfelelő minőségű internetkapcsolattal, amit a hazai szolgáltatók kábeles lefedettsége határozott meg.  Ez azonban ma már a múlté, hisz hazánkban is elkezdte bontogatni szárnyait a legújabb szatellit alapú internet szolgáltatás, amiről már most azt jósolják, hogy hamarosan jelentősen átrendezheti a magyar távközlési piacot is.

A „kőbe vésett” internetkapcsolat a múlté, megérkezett a megoldás

Hiába épít ki egy szervezet korszerű digitális infrastruktúrát és fektet százezres, vagy milliós eszközökbe, ha a rossz internet-hozzáférés miatt nem képes megfelelő hatékonysággal működni az informatikai rendszer. Éppen ezért a legtöbb vállalatnak költözés esetén kulcsfontosságú kérdés volt az internethálózat minősége, hisz ezen a legtöbb esetben szinte lehetetlen változtatni, vagy ha lehet, akkor is csak nagyon költségesen. Itt azok a vállalkozások számítottak szerencsésnek, akik megválaszthatták új telephelyük, vagy irodájuk helyét, de sajnos számos olyan hazai cég akad, akik ezt nem tehetik meg, így el kell fogadniuk a rendelkezésre álló hálózatot és meg kell tanulniuk „együtt élni” vele.

Ez a helyzet most gyökeresen megváltozott.A Starlink az első olyan technológia, ami lehetővé teszi azt, hogy a vállalatok rossz internethálózata végre ne legyen kőbe vésve és alternatív megoldást kínál egy rendkívül jó minőségű internet-szolgáltatásra elérhető áron. Ráadásul ezt az selőfizetést a cégek költözésnél is vihetik magukkal, így, ha a Starlink-et választják, biztosak lehetnek abban, hogy egy hosszú távú megoldásba fektetnek.

Eddig milliókba is kerülhetett a cégeknek az internethálózati minőség fejlesztése

A hazai vállalatok tipikus esete, hogy kibérelnek egy irodát vagy telephelyet, ahol 15-20 emberrel kezdik meg a munkát, majd az évek során felskálázódnak és egyszer csak azt veszik észre, hogy az internet, ami eddig megfelelő volt, a háromszor annyi munkatárs számára már kevésnek bizonyul. Ez abban az esetben jelent nagy problémát, ha a vállalat telephelye földrajzilag egy olyan területre esik, ahol az internet-szolgáltató nem rendelkezik megfelelő kábeles lefedettséggel. Ilyenkor a szolgáltatónak több millió forintos beruházásba kerül a hálózat kiterjesztése, hisz az optikai kábeleket ki kell húznia egészen a telephelyig. Ezt a költséget általában beépíti a vállalat előfizetésébe és az esetek nagy részében többéves hűségszerződést is kötnie kell a cégnek az internet szolgáltatóval. Egy másik, sokak által kipróbált megoldás a 4G-s mobil internet, ami azonban üzleti használatra sajnos nem bizonyult alkalmasnak, mert a jelerőssége rendkívül instabil. A Starlink ezzel szemben egy különösen megbízható megoldás és árban sem áll messze a 4G vagy 5G  internet szolgáltatástól.

Egy jó IT szolgáltatónak mindenre van megoldása

Az iSolutions IT szolgáltatóként folyamatosan új problémákat old meg annak érdekében, hogy az ügyfelek napi munkavégzése informatikai szempontból zökkenőmentes egyszerű és biztonságos legyen. Bár a rossz internethálózat nem az IT szolgáltatón múlik, komoly informatikai problémát jelent. Egy jó informatikai kiszolgálónak erre is megoldást kell találnia, másképp nem beszélhetünk hatékony együttműködésről.

Az iSolutions IT szolgáltatóként segít megoldani a felmerülő IT problémákat

A probléma megszüntetésére való törekvés új technológiák megismeréséhez vezet

A Starlink szolgáltatás bevezetését egy ügyfelünknél régóta fennálló probléma megszüntetése eredményezte. Ennél a cégnél már akkora krízist okozott a gyenge hálózat, hogy a kollégák elkezdék beosztani egymás közt, ki mikor csatlakozhat fel a vállalat wifijére és mikor tölthet le fájlokat. Ezt a problémát az internet szolgáltató havi több százezer forintért tudta volna megoldani, amit ügyfelünk nem engedhetett meg magának. Ekkor jött az ötletünk, hogy tegyünk egy próbát a műholdas internettel és mint a vállalat  IT szolgáltatója, bevezettük hozzájuk a Starlink-et a távközlési vállalat által ajánlott ár töredékéért. Most már három hónapja használják és örömmel látjuk, hogy sikeresen oldottunk meg ezt a hosszú időn át fennálló súlyos problémát. Sajnos azonban Magyarországon így is nagyon kevesen tudnak az Starlink nyújtotta páratlan lehetőségről, noha számos cég működését könnyítené meg a megfizethető űrtechnológia bevezetése.

A Starlink bevezetése évtizedes ugrást hozhat előre a magyar kkv-knál

A Starlink szatellit alapú internet bevezetése bár nem bonyolult, de informatikai szakértelmet igényel, hisz hatékonysága nagyban múlik az eszköz beállításán és finomhangolásán. A földi jelvevő gyakorlatilag egy félgömb alakú műhold, ami 150 fokban lát, amire azért van szükség, hogy követni tudja a fenti műholdak mozgását. Ezt a készüléket tehát olyan területre kell helyezni, ahol nem árnyékolja be a jeleket semmi, ami tipikusan egy puszta síkság, vagy városi környezet esetén a tető. Emellett a készülék megfelelő rögzítése is nagyon fontos, ami szintén szakmai ismereteket igényel. A jelvevőt ezután gondosan be kell állítani, hogy rácsatlakozzon a legközelebbi műholdra, ami sokszor több órát vesz igénybe. Azonban a sikeres beállítás után gyakorlatilag problémamentesen üzemel a rendszer, hisz az eszköz képes magától követni a műholdakat, mobiltelefonról programozható, sőt, olyan funkcióval is rendelkezik, hogy fagy esetén leolvasztja magáról a jégréteget. Vitathatatlan tehát, hogy ez a technológia a jelenlegi távközlési technikához képest évtizedeket lép előre az informatikában.

A Starlink szolgáltatás már lefedi egész Magyarországot és 100 megabitet megbízhatóan szolgáltat, ami bőven elég 100-200 ember munkájához is. Az előfizetés jelenleg havi 20 ezer forint körül van, az eszköz maga pedig egy egyszeri 200 ezer forintos beruházás. Az iSolutions ezt a szolgáltatást kulcsrakészen adja ügyfeleinek.

Ha téged is érdekel a Starlink technológia, vedd fel velünk a kapcsolatot és emeljük magasabb szintre céged informatikáját!

Íme 4 tipikus probléma, amit megoldhat a hazai KKV számára a szatellit alapú internet szolgáltatás

Korlátos büdzsé és rossz internethálózat – Talán ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel a vállalatok szembesülnek. A hagyományos internethálózat minőségének javítása milliós tétel lehet, amit főleg a jelenlegi válság idején nem feltétlen engedhetnek meg maguknak a cégek. A műholdas internet töredék áron és megbízhatóan oldja meg ezt a problémát.

Kell egy kedvező árú backup hálózat – Nagyobb vállalatokra jellemző, hogy két internethálózatuk van arra az esetre, ha az egyik meghibásodna, legyen egy „tartalék”, úgynevezett backup hálózat. A szatellit alapú internet erre is megfelelő, hisz rendkívül megbízható.

Az internet csak esetenként kell – Vannak olyan vállalkozások, ahol bizonyos telephelyeken csak szezononként van szükség internetre. Hagyományos internet előfizetés esetén abban az időszakban is kell havidíjat fizetni, ha a vállalat nem használja a szolgáltatást. A műholdas internet havidíj alapú, így egy olyan időszakban, mikor nincs rá szükség, csak le kell állítani, majd újraindítani, amikor ismét használni szeretnénk, és csak az aktív hónapok után kell a szolgáltatásért fizetni.

Költözés előtt – Számos cég életében okoz problémát, hogy bár rossz az internethálózata, már nem szeretnének pénzt fektetni a javításába, mert kilátásban van a telephely, vagy iroda költözése. A műholdas internetben az a jó, hogy nem helyhez kötött, így bárhova is költözik a vállalat, viheti magával a szolgáltatását, vagy ha több telephellyel rendelkezik, igény szerint át is helyezheti.

Tedd meg a következő nagy lépést a céged fejlesztésében! Vedd fel a kapcsolatot gondolatébresztőnkkel és kezdjük el a közös munkát akár már holnap!

Töltsd ki az űrlapot és küldjük is az e-bookot!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

BIZTONSÁG A FELHŐBEN (E-BOOK)

Ebben az ebookban körbejárjuk az elmúlt évek informatikai változásait, a modern munkavégzésből adódó új kihívásokat, valamint azt, hogy a felhőrendszerek miként tudják megteremteni a vállalatok IT biztonságát. Emellett igyekszünk hasznos gyakorlati tanácsokat is adni, melyek segítségével egyszerűen csökkenthetőek az adatbiztonsági kockázatok.