Mutatjuk a legfontosabb okoseszköz beállításokat!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

Új okoseszközzel kezded az évet? Mutatjuk a legfontosabb beállításokat!

Minimálisra csökkenthető az adatvesztés veszélye azzal, ha kellő időt szentelsz a digitális eszközeid szakszerű beállítására

A legfrissebb felmérések szerint a legtöbb digitális eszközt év végén szerzik be a vásárlók. Ez nem egy meglepő adat, ha azt nézzük, hogy szinte nincsen olyan háztartás, ami az ünnepek alkalmával ne bővült volna legalább egy új okostelefonnal vagy tablettel, sőt, az okosórák és smart TV-k is egyre népszerűbb ajándéknak számítanak. Azonban fontos tudni, hogy ezek az okoseszközök akkor válhatnak hatékony segítségedre a munkában és a mindennapokban, ha az üzembe helyezés alkalmával kellő figyelmet és időt tudsz szánni a arra, hogy alaposan és átgondoltan végezz el minden szükséges készülékbeállítást. Ellenkező esetben nem kizárt, hogy súlyos kibervédelmi kockázatokkal és végzetes adatvesztéssel kell számolnod.

Egy új készülék beállítása ma már nem csak annyiból áll, hogy áthelyezzük a SIM kártyát

Bizonyára Te is emlékszel még azokra az időkre, amikor egy új mobiltelefon beüzemelése annyiból állt, hogy áthelyezted bele a SIM kártyát, a legnagyobb bosszúságot pedig maximum az okozta, hogy a nem SIM-re mentett névjegyek a régi készüléken maradtak. Azonban a digitális technológia jelenlegi állásánál az eszközök cseréje már jóval bonyolultabb, ezzel együtt pedig az adatvesztési kockázatok is jelentős mértékben nőttek.

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

A hanyag beállításokból következő adatvesztés a legtöbbször visszafordíthatatlan

A hanyagul elvégzett eszközbeállítás azért veszélyes, mert sokszor már csak akkor buknak ki a végzetes problémák, amikor visszafordíthatatlanná válnak. Ilyen alkalom lehet a készülék súlyos meghibásodása, elvesztése, vagy egy készülékcsere. Ilyen esetekben, ha nem készült korábban biztonsági mentés, vagy készült, de nem tudod, hol érd el őket, sajnos súlyos és a legtöbbször visszafordíthatatlan adatvesztéssel kell számolnod. 

Az sem egyedi eset, hogy a felhasználók olyan fiókokat használnak, amikhez már nem él a regisztrált email cím, így egy új készüléken már nem tudnak belépni ezekre a profilokra. És bár egy mentési beállítás, vagy e-mail cím frissítés banálisnak tűnhet, ennek ellenére rengeteg felhasználó hanyag módon – vagy egyáltalán nem – végzi el őket, így Neked érdemes rájuk már a legelső beállítások elvégzése során kiemelt figyelmet fordítanod.

Legyen automatikus mentésed a felhőbe

Az okostelefonok ma már rengeteg fontos és szenzitív adatodat tárolják, amik nagy eséllyel elveszhetnek egy elkapkodott készülékcsere során. Ilyenkor pedig nemcsak a névjegyzék, de a feljegyzések, fényképek, belépési adatok, fizetős applikációk, sőt, banki adatok is elveszhetnek, amiknek a helyreállítása időigényes, bonyolult, nem ritkán pedig egyenesen lehetetlen. Ennek elkerülésére az egyik legfontosabb lépés, hogy az új készüléket már a legelső használat alkalmával úgy állítsd be, hogy a rá kerülő adatokat automatikusan valamilyen felhőtárhelyre szinkronizálja. 

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

Google Drive a telefonodon is!

Kevesen tudják, hogy az Androidra és iOS-re is ingyenesen telepíthető Google Drive alkalmazáson keresztül könnyen le lehet menteni a telefonon lévő  képeket és más dokumentumokat a saját Google tárhelyre. Ezzel rengeteg memória szabadítható fel az okoskészülékeken, ráadásul így a többi eszközödön is elérhetővé válnak a fontos adataid. Az ingyenes Drive 15 GB tárhelyet biztosít, amit különböző előfizetésekkel bővíthetsz az igényeid szerint, így mindig rendelkezésedre állhat a megfelelő kapacitás. A felhőbe való adatmentésre emellett már minden gyártónak vannak saját fejlesztésű alapértelmezett megoldásaik is, amik havi pár száz forintért biztosítanak számodra felhőtárhelyet. 

Ne akard fejben tartani minden jelszavadat!

A gyenge jelszavak használata súlyos adatbiztonsági kockázatot jelent, ami azért olyan gyakori a felhasználók körében, mert fejben akarják megjegyezni azokat. Az is kockázatos lehet, ha több belépéshez is ugyanazt a kódot adod meg hiszen, így egy jelszó feltörésével több fiókod is veszélybe kerül. A smart TV-ken létrehozott fiókok ilyen szempontból még kitettebbek a rosszindulatú támadásoknak, mert a legtöbb felhasználó a nehézkes gépelés miatt nagyon rövid és egyszerű jelszavakat ad meg rajtuk.

A belépési adatokat vezesd jelszókezelő alkalmazásban!

A legtöbb felhasználónak ma már követhetetlen, hogy hány felületre és alkalmazásba van regisztrálva az okos készülékeken keresztül. Ez általában egészen addig nem okoz problémát, amíg az eszköz megjegyzi helyetted a jelszavakat, ám egy készülékcsere esetén nagy bajba kerülhetsz, ha nem vezetted valahol a belépési adataidat.

A biztonságos jelszókezelés ma már egy elsődleges prioritás, így fontos, hogy a belépési adatokat védve és biztonságosan vezesd. A legtöbb eszköz már rendelkezik beépített jelszókezelő alkalmazással (pl.: iOS Keychain, Android Smart Lock), amelyek kiemelkedő előnye, hogy a jelszavak védett helyen tárolódnak a készüléken, és csak biometrikus azonosítás segítségével érhetők el. Ez azt jelenti, hogy a weboldalak és alkalmazásokhoz való hozzáférés kizárólag az engedélyezett felhasználók számára biztosított. Ráadásul a bejelentkezési adatok automatikusan kitöltődnek a megfelelő helyeken, sőt, a különböző eszközök között szinkronizálni is lehet a jelszavakat. Tehát, ha esetleg készüléket cserélsz, az új eszközödön is könnyedén hozzáférhetsz minden jelszóhoz, ami tovább növeli a kényelmedet. Ezek az alkalmazások amellett, hogy kényelmesek, magas biztonsági szintet is nyújtanak a jelszavak tárolása és védelme terén, azt azonban hangsúlyoznunk kell, hogy csak abban az esetben, amennyiben a készülék operációs rendszere és a használt alkalmazások is mindig naprakészek.Emellett lehetőséged van van 3d party jelszókezelő alkalmazások (1Password, LastPass) használatára is, amik már nagyon fejlett funkciókat kínálnak a jelszavak hatékony és maximálisan biztonságos tárolására.

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

A gyerekek biztonsága érdekében hozz létre családi fiókot!

Abban az esetben, amikor a gyerekek kapnak új okoskészüléket, aranyszabály, hogy ők is saját profilt használjanak. Sajnos sűrűn látni azt a hibás gyakorlatot, hogy a gyerekek a tabletet vagy okostelefont a szülők felhasználói profiljával használják. Ilyenkor nemcsak az jelent veszélyt, hogy hozzáférnek minden olyan képhez és tartalomhoz, ami a szülők eszközein vannak, de ilyenkor az alkalmazásokra, webáruházakra beállított bankkártya adatok is védtelenek. 

Az internetes csalók kedvelt célpontjai gyerekek, akiktől a játék és videó platformokon való böngészés során csalják ki a bankkártya adatokat. Ennek elkerülésére a megoldás A Google Family Link. Ebben a családi fiókban részletesen beállítható, hogy a gyerekek profiljai milyen jogosultságokkal rendelkezzenek, mihez férjenek hozzá és megszabható, hogy mennyi ideig használhatják az alkalmazásokat. A Family Link emellett közös tárhellyel, megosztott app kezeléssel, biztonságos chat-el, helymeghatározással és egyéb praktikus funkciókkal támogatja a közös családi digitalizációt.

A Google Family Link előnyeiről már egy korábbi cikkünkben írtunk!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

A régi készülékek továbbajándékozása is veszélyes lehet a saját adataidra nézve

Az ünnepek alatt gyakran a régi eszközök is gazdát cserélnek. Vannak, akik családon belül, vagy ismerősöknek ajándékozzák tovább, de sokan eladásra kínálják megunt készülékeiket. A továbbadás előtt azonban mindenképpen meg kell bizonyosodnod arról, hogy véletlenül sem maradt a régi készüléken saját adat és minden felületről és alkalmazásból kijelentkeztél. A legmegbízhatóbb eljárás ilyenkor a gyári reset, amikor a telefont visszaáll a gyári állapotba. Azonban azt tanácsoljuk, hogy ezzel a lépéssel mindenképpen várj 2-3 hetet, ami alatt megbizonyosodhatsz arról, hogy valóban minden adat átkerült az új eszközödre.

Segítünk a digitális felzárkózásban!
Vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a legkorszerűbb informatikai megoldásokat!

Töltsd ki az űrlapot és küldjük is az e-bookot!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

BIZTONSÁG A FELHŐBEN (E-BOOK)

Ebben az ebookban körbejárjuk az elmúlt évek informatikai változásait, a modern munkavégzésből adódó új kihívásokat, valamint azt, hogy a felhőrendszerek miként tudják megteremteni a vállalatok IT biztonságát. Emellett igyekszünk hasznos gyakorlati tanácsokat is adni, melyek segítségével egyszerűen csökkenthetőek az adatbiztonsági kockázatok.