Jön a NIS2 – Tudd meg, hogyan érinti a cégedet az új adatkezelési szabvány!

Készülj fel velünk a NIS2 auditra! Fejleszd vállalkozásod informatikai működését a legkorszerűbb szabványok mentén

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében. Azonban úgy látjuk, hogy nagyon kevés az a cég, ahol az információkat megfelelő és hatékony protokollok mentén kezelik. Ez nemcsak az üzleti hatékonyságra van negatív hatással, de az adatvagyont is veszélyezteti. Az új NIS2 irányelv célja, hogy az egész EU-ban szabályozza és megerősítse az IT biztonságot, különös tekintettel a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető szervezetekre. Bár a legtöbb KKV számára jogilag még nem kötelező érvényű az új irányelvnek való megfelelés, azonban az üzleti érdekek a kisebb cégek számára is megkövetelik a NIS2 minősítést, ami a hosszú távú versenyképesség alapja lehet. 

A céged adatvagyona többet érhet, mint a vállakozás fizikai értéktárgyai

Belegondoltál már abba, hogy a céged digitális rendszereiben táront információ vélhetően többet ér, mint a vállalkozásod fizikai értéktárgyai? Ha még nem ezzel nem vagy egyedül. Az üzleti informatika szakértőiként azt látjuk, hogy még mindig nagyon kevés hazai KKV fordít kellő figyelmet az adatvagyon-kezelésre. Pedig a megfelelő informatikai protokollok hiánya amellett, hogy veszélyezteti a céged adatait, a hatékonyságra is negatív hatással van. A NIS2 irányelv alkalmazása egyelőre nem minden vállalkozás számára kötelező, de mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy vezesd be Te is mihamarabb a cégedbe, mert egy hatékony és logikus keretrendszert ad az informatikai működésnek, és egyszerűen átláthatóvá teszi a vállalatod adatvagyonát.

FIGYELEM! Vészesen közeledik a NIS2 nyilvántartásba vételre való bejelentkezés határideje. A bejelentkezésre 2024 június 30-ig van ideje azoknak a cégeknek, akik a jogszabályi előírásoknak megfelelően kötelesek a NIS2 auditra. Ingyenes NIS2 tanácsadásért vedd fel velünk a kapcsolatot és mindenben segítünk!

Ne vágj bele szakember nélkül! Készülj fel velünk a NIS2 auditra!

Mivel hamarosan a NIS2 megfelelés a nagyvállalatokkal való együttműködés egyik legfontosabb feltétele lesz, így Neked is érdemes minél hamarabb megszerezned ezt a minősítést, hogy megtartsd céged versenyképességét. Azonban, mint minden vizsga előtt, ez esetben is érdemes alaposan felkészülnöd és korszerűsítened a vállalkozásod IT működését, mielőtt belevágsz. A NIS2 audit elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de megfelelő támogatással a Te céged számára is egyszerűen kivitelezhető. Szakértelmünkkel és tapasztalatunkkal segítünk vállalkozásodnak a lehető legjobb és legkényelmesebb megoldást megtalálni arra, hogy IT rendszered a NIS2 irányelv szerint működhessen. Agilis IT szolgáltatóként mi minden esetben szabványos, dokumentált, költséghatékony IT rendszereket működtetünk, amelyekben a biztonság kiemelt szerepet kap.

Az  iSolutions már számos hazai vállalkozásnak segített a szigorú előírásoknak megfelelő, biztonságos és hatékony informatikai háttér megteremtésében. Célunk, hogy a Te céged számára is olyan testreszabott megoldást kínáljunk, ami nemcsak korszerű, de költség oldalról is reális és megfizethető.

A jó IT szolgáltató segít abban, hogy a vállalkozásod teljesítse a legmagasabb adatbiztonsági követelményeket. Egy korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen kötelező előírások vonatkoznak a hazai cégekre.

Mennyi időt vesz igénybe a NIS2 auditra való felkészülés?

A felkészülés ideje számos tényezőtől függ, de gyakorlott IT szolgáltatóként az a tapasztalatunk, hogy a felhőre való átálláshoz hasonlóan általában ez is egy hosszabb folyamat. Ezalatt nemcsak a cég infrastruktúráját kell korszerűsíteni, a teljes IT működést és dokumentációt is szabványosítani kell a protokollban fektetett előírásoknak megfelelő módon. A siker érdekében tehát fontos, hogy kellő időt fordíts erre az átállásra, ami ideális esetben 4-5 hónapot jelent. Azonban számunkra minden ügyfelünk esetében fontos, hogy a NIS2 auditra való felkészítés előtt alaposan felmérjük a vállalkozás működését és nem utolsó sorban az anyagi lehetőségeit. Ez a kulcsa annak, hogy minden partnerünk részére olyan megoldást kínáljunk, ami a cég számára hosszú távon komfortos és előnyös.

Ha egy jó IT szolgáltatóval dolgozol együtt, a NIS2 audit nem okoz problémát! Ha az iSolutions a rendszergazdád, biztos lehetsz benne, hogy vállalkozásod már eleve a NIS2 irányelvek szellemében működik, így a felkészítés és az audit is gyors és zökkenőmentes lesz.

A felhő a NIS2 megfelelés szempontjából is nagy előnyt jelent a cégednek

A NIS2 megfelelés szempontjából előnyben vannak azok a cégek, akik már a felhőben tárolják az adataikat, hiszen akár a Google Workspace-ről, akár a Microsoft 365-ről beszélünk, ezekben a vállalati csomagokban számos biztonsági megoldás már automatikusan adott. Azonban mivel ezek rendkívül összetett rendszerek, rengeteg kiegészítő funkcióval, esetükben is érdemes átfogó ellenőrzést végezni annak érdekében, hogy a beállítások megfelelőek legyenek. Szakértő IT szolgáltatóként természetesen ebben is segítünk a cégednek.

A NIS2 nem védelmi eszköz, hanem minőségbiztosítás

Bár a NIS2 úgy él a köztudatban, mint egy kibervédelmi intézkedés, elsősorban nem egy IT biztonsági eszköz, sokkal inkább egy biztosíték az IT szabványos, ezáltal megbízhatóbb és átláthatóbb működésére. Íme egy egyszerű hasonlat: hiába szerelsz drága zárat az ajtóra, ha nem csukod be, nem ér semmit. Ebben a hasonlatban a zár a vállalatod IT védelmi rendszere, a NIS2 pedig maga a zár elforgatásának gyakorlata. Tehát hiába vannak a cégednek korszerű és drága rendszerei, ha azokat nem használod megfelelő körültekintéssel és nem vezetsz róluk dokumentációt, ugyanúgy veszélynek van kitéve a céged adatvagyona, mintha elavult rendszereket alkalmaznál.

A NIS2 ésszerű keretek mentén segíti a cégedet a korszerű és hatékony IT működés kiépítésében. Egy egyedileg megtervezett, átfogó IT stratégia akár több millió forintos tétel is lehet. Ehhez képest a NIS2-vel ingyen megkapsz egy összetett tervet, amit egyszerűen alkalmazhatsz a céged IT rendszerére.

Mit kell tudni a NIS2 irányelvről?

A NIS2 irányelv (Network and Information Systems Directive) az EU kiberbiztonsági intézkedéseinek része, melyet 2022-ben fogadtak el és elsődleges célja, hogy erősítse a tagállamok kiberbiztonsági védelmét. A NIS2 irányelv amellett, hogy védi a cégek adatvagyonát a külső fenyegetésektől, az adatkezelés belső veszélyeit is csökkenti, hiszen keretet ad a hitelesítés, biztonsági mentések és jogosultságok kezelésére is. Az irányelv elsősorban a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető szervezetekre vonatkozik, mint például közművek, pénzügyi szolgáltatók, egészségügyi intézmények és közlekedési szolgáltatók. A szükséges jogszabályokat és intézkedéseket 2024 végéig kell bevezetniük a tagállamoknak.

Ezeknek a szabványoknak kell megfelelnie a cégednek, hogy megkapja a NIS2 tanúsítványt

Fontos, hogy magát az auditot nem az iSolutions végzi, erre külön kijelölt cégek vannak. Ám mivel az auditáló szervezet csak azt fogja megmondani, hogy miben felel meg a céged IT rendszere és miben nem, és nem fog megoldást kínálni arra, hogy jobban működjön az informatikád, így  mindenképpen szükséged van ránk, hogy megfelelő IT  háttérrel vágj neki az auditnak.

 

Szakértő rendszergazdaként az iSolutions-nél a NIS2 követelményeket szem előtt tartva alaposan átvilágítjuk az informatikai rendszeredet és kijavítjuk a biztonság gyenge pontjait, valamint megoldást kínálunk a szabályos működés megvalósítására.Hálózati biztonsági követelmények: A hálózatok hatékony védelme kulcsfontosságú szerepet játszik a kiberfenyegetések visszaszorításában. Ez többek között magában foglalja a hálózatok fizikai és logikai védelmét, a hozzáférés-szabályozást és a titkosítást.


Tűzfal és biztonsági irányelvek: A korszerű tűzfal megoldások természetesen nagyon fontosak, de a legtöbb szolgáltató tévesen erre fekteti a legnagyobb fókuszt ahelyett, hogy a komplex informatikát nézné. Ez tipikusan egy olyan pontja a vállalati IT-nak, amit ha hozzá nem értő rendszergazda csinál, tele lesz felesleges megoldásokkal, ami nagyon költséges lehet a cégednek. Az iSolutionsnél mi a NIS2-nek megfelelő tűzfalvédelmet a lehető legköltséghatékonyabb módon biztosítjuk a cégednek.

Licenszek: A NIS2 irányelv számára kritikus fontosságú, hogy a vállalatok kizárólag tiszta szoftvereket és előfizetéseket használjanak. A licenszekről vezetett naprakész nyilvántartások nagyon fontosak, amiknek köszönhetően átláthatóvá válnak a ráfordított költségek. Ennek tükrében érdemes végiggondolni hogy az adott szoftver bérlése, vagy megvásárolása-e a jobb megoldás a cég számára. Az iSolutions ebben a döntésben is segít.

Jogosultságok kezelése: Fontos, hogy a céged rendelkezzen a munkatársak beléptetésére és kiléptetésére vonatkozó protokollal, valamint pontos dokumentációval arra vonatkozóan, hogy ki, milyen adatokhoz fér hozzá a vállalkozás rendszerében.

Üzletmenet-folytonossági terv: Ez biztosítja az incidensekre és kritikus esetekre való felkészülést azáltal, hogy lefekteti a hibák észlelésére, jelentésére és kezelésére vonatkozó szabályokat.

Dokumentáció: A NIS2-vel járó egyik legfontosabb változás a vállalkozásod IT működésében, hogy a biztonsági intézkedésekről, kockázatelemzésekről és incidenskezelési tervekről részletes dokumentációt kell vezetni, amelyeket bizonyos időközönként be is kell mutatni a hatóságok és az érintett felek számára.


Kérd ingyenes NIS2 tanácsadásunkat és vágjunk bele együtt az auditra való felkészülésbe!

Töltsd ki az űrlapot és küldjük is az e-bookot!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

BIZTONSÁG A FELHŐBEN (E-BOOK)

Ebben az ebookban körbejárjuk az elmúlt évek informatikai változásait, a modern munkavégzésből adódó új kihívásokat, valamint azt, hogy a felhőrendszerek miként tudják megteremteni a vállalatok IT biztonságát. Emellett igyekszünk hasznos gyakorlati tanácsokat is adni, melyek segítségével egyszerűen csökkenthetőek az adatbiztonsági kockázatok.